Introductiecursus in de filosofie van Spinoza in Dat Bolwerck Zutphen start 19 januari 2017

Maak kennis met Baruch de Spinoza VOL

imgres-2Denkstof organiseert, vanaf januari, in vijf maandelijkse bijeenkomsten een introductie cursus in de filosofie van Spinoza. Dit gebeurt aan de hand van teksten van Spinoza zelf, uit zijn Ethica, de Verhandeling over de verbetering van het verstand en het Theologisch-Politiek Traktaat. Maak kennis met Baruch de Spinoza, groot filosoof, tijdgenoot van Rembrandt, tweede generatie Amsterdammer van Joodse afkomst die leefde van 1632 tot 1677. Zijn grondhouding tegenover de overheid was: “In een vrij staatsbestel is het een ieder toegestaan te denken wat hij wil en te zeggen wat hij denkt”. De stad Amsterdam was in die tijd zijn grote voorbeeld als een plek waar vrijheid en goed burgerschap van groter belang waren dan religie en overtuiging.

In onze tijd hebben veel mensen kerk en geloof vaarwel gezegd en missen een levensbeschouwing die hun kracht en inspiratie geeft. Spinoza wijst in zijn twee belangrijkste boeken, de Ethica en het Theologisch-Politiek Traktaat, een weg aan waar we juist in deze tijd veel aan kunnen hebben.

Tijdens deze introductiecursus maakt u kennis met het gedachtegoed van Spinoza via verschillende van zijn werken. In 5 bijeenkomsten van 2 uur, steeds de 3e donderdag van de maand, komen de hoofdlijnen van zijn filosofie aan bod evenals de vraag wat deze voor onze tijd kan betekenen

imgres-1Docent Karianne Marx (1981) studeerde Wijsbegeerte en Geschiedenis in Utrecht. In 2004 studeerde zij af met een scriptie over Spinoza’s kentheorie. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam promoveerde ze begin 2010 op een historisch-wijsgerig proefschrift over Karl Leonhard Reinhold (1757-1823) en zijn receptie van de filosofie van Kant. Tijdens en na dit promotietraject werkte zij aan de VU als docent. Sinds 2012 is zij actief als zelfstandig docente filosofie en in opleiding tot mediator en coach. De afgelopen twee jaar is zij in dienst geweest als docent in de Geschiedenis van de Wijsbegeerte aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Data:19 januari- 16 februari- 16 maart – 20 april – 18 mei

Tijd: 14.00 u – 16.00 u

Locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen

Kosten 195 euro (incl. btw)

Aanmelden met een mail aan info@denkstof.nl (er zijn maar 10 plaatsen)

Share on FacebookShare on TumblrShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone